Vad är PVAc eller vitlim?

11.02.2014 12:17

PVAc, eller vitlim som det oftast kallas, kom i bruk strax före andra världskriget och ersatte då till stor del användandet av animaliska limmer mycket tack vare lättanvändligheten. Vitlimmet köps flytande och är färdigt att användas utan vidare beredning. Det har också längre öppettid än t.ex. hudlim och benlim (ca 10 min beroende på vilket lim det gäller) och kortare presstid än de flesta animaliska limmer (ca 8-30 min) och en hållbarhet på ca 1-3 år. Härdningen av limmet sker genom avdunstning av vatten. Så länge limmet är blött kan det tvättas bort med vatten

Vitlimmet förekommer i en mängd olika versioner med olika egenskaper. De mest framträdande skillnaderna är vattenbeständigheten. Där delas limmet in i olika grupper:

D2:   Avsett enbart för inomhusbruk, låg fukttålighet.

D3:   Fukttåligt lim. Kan användas utomhus med begränsad exponering för vatten.

D4:   ”Vattenfast” lim. Tål inte konstant nedsänkning i vatten men är lämplig till fönster och dörrar som utsätts för mycket väta.

För att erhålla ett D4-lim tillsätts härdare till vissa D3-limmer. Efter tillsättandet av härdare har limmet en begränsad hållbarhet,

alltifrån några timmar till ett par veckor. Det finns också enkomponents vitlimmer med D4-klassning. Polyuretanlimmer är också D4-klassade men ingår inte bland PVAc/Vitlimmerna och får därför ett eget avsnitt.