Artikelarkiv

Vad är PVAc eller vitlim?

11.02.2014 12:17
PVAc, eller vitlim som det oftast kallas, kom i bruk strax före andra världskriget och ersatte då till stor del användandet av animaliska limmer mycket tack vare lättanvändligheten. Vitlimmet köps flytande och är färdigt att användas utan vidare beredning. Det har också längre öppettid än t.ex....

Vad är syntetiskt lim?

11.02.2014 11:26
Till skillnad från de animaliska limmerna är syntetiska limmer framställda på konstgjord väg. Det finns en mängd olika syntetiska limmer med varierande egenskaper, avsedda för olika ändamål. Exempel på syntetiskt lim är: polyuretanlim, epoxy, superlim/cyanoakrylatlim och vanligt vitlim eller...

Vad är kaseinlim

11.02.2014 11:25
Kasein är precis som kollagen/glutin ett protein och kaseinet framställs ur skummjölk som centrifugeras för att avlägsna fettet. Med hjälp av syror och uppvärmning utvinns sedan kaseinet ur den fettfria skummjölken. Kaseinet torkas sedan och males till ett fint pulver samt blandas med olika...

Vad är fisklim?

11.02.2014 11:24
Fisklim framställs genom kokning av fiskrester, t.ex. skin och ben. Den stora skillnaden mellan fisklim och hud/benlim är att fisklimmet säljs i flytande form och kan alltså användas kallt. Fisklimmet har, till skillnad från hud/benlim, mycket lång öppettid, dvs. man har gott om tid på sig att foga...

Vad är benlim?

11.02.2014 11:23
Benlimmet framställs precis som hudlimmet genom kokning men i det här fallet genom att benrester kokas. Men eftersom ben innehåller mycket fett som måste avlägsnas tillsätts även kemikalier, t.ex. bensin. Limningen går till på samma sätt som för hudlimmet och det har även samma användningsområde....

Vad är hudlim?

11.02.2014 11:20
Hudlim framställs genom "kokning" av djurhudar. Under kokningsprocessen utvinns ett protein som heter kollagen/glutin. Limmet torkas sedan och säljs i granulform. För att kunna använda limmet blötläggs granulerna i kallt vatten i ca en timme, varefter blandningen värms upp i en, för ändamålet...

Vad är animaliska limmer?

11.02.2014 11:08
Gemensamt för alla animaliska limmer är, som framgår av namnet, att de kommer från djurvärlden. Genom olika processer utvinner man protein ur djurrester. Proteinet är själva limämnet. De flesta animaliska limmer är fuktkänsliga och kan angripas av mikroorganismer som kan bryta ner limmet. Därför...

Meddela besökare

10.02.2014 10:14
Berätta för dina kunder om nyheter och evenemang på din webbsida så ofta som möjligt. Du behöver hålla din sida uppdaterad så att dina besökare vänjer sig vid att regelbundet besöka din sida. Du kan använda RSS feeds för att ge ut nya artiklar direkt till dina läsare.

Webbsidan har lanserats

10.02.2014 10:13
Vår nya webbsida lanserades idag. Berätta för dina besökare varför du har börjat med en ny presentation och hur de kan dra nytta av den. Nämn dina mål och fördelarna med ditt projekt. Försök att i korthet ge dina besökare anledningar till att återvända till dina sidor.
Objekt: 1 - 9 av 9